Arne Jacobsen – Manden, arkitekten og hans verdensberømte designs

arne jacobsen stol møbler 

Arne Jacobsen – Dansk arkitekt, 1902-1971

Arne Jacobsen er efterkrigstidens mest berømte danske designer og arkitekt. Han er uddannet fra Kunstindustriskolen i 1924 og fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han studerede arkitekt, i 1927. Arne Jacobsen arbejdede aktivt både som arkitekt og som designer og modtog mange prestigefyldte priser for sine designs, bl.a. CF Hansen-medaljen og Grand Prix of Milan XI Triennale.

Under 2. Verdenskrig i 1943 flygtede Arne Jacobsen med sin hustru i en robåd til Sverige på grund af sine jødiske aner. I båden var i øvrigt kollegaen Poul Henningsen og hans kone.

Jacobsens mest kendte projekt var Royal Hotel i København (1956-1960), hvor han designede alle detaljer fra tekstiler og lamper til bestik og møbler. AJ-lamperne, designet til Royal Hotel og fremstillet af Louis Poulsen, er et godt eksempel på hans strømlinede og elegante stil. Bestikket designet til Royal Hotel og produceret af Georg Jensen repræsenterer et stilrent design, der stadig bliver værdsat i dag. Hans mest kendte designs inkluderer stolene Ægget og Svanen, der var designet til Royal Hotel. Som det ofte skete med Arne Jacobsens designs, blev de i første omgang realiseret til et bestemt projekt og først senere sat i serieproduktion – det samme skete for AJ-lamperne, bestikkene og de møbler, han designede til hotellet. Royal Hotel var et yderst vigtigt projekt for Jacobsen, fordi han endelig kunne omsætte sine ideer om integrerede designs og arkitektur i praksis.

Jacobsen er ligeledes kendt for Cylinda-Line serien, designet for Stelton i 1967. Siden starten har Cylinda-Line været et ubestridt ikon for skandinavisk design, og i dag er serien en del af adskillige permanente samlinger på designmuseer over hele verden. Udover Svanen og Ægget er han internationalt kendt for især stolene: Syveren, Myren og Liljen.

Arne Jacobsen værd at vide

FAQ om Arne Jacobsen

Q: Hvem var Arne Jacobsen?
A: Arne Jacobsen (1902-1971) var en dansk arkitekt og designer, der er kendt for sit arbejde inden for modernistisk arkitektur og design. Han er en af de mest betydningsfulde danske designere i det 20. århundrede.

Q: Hvad er Arne Jacobsens mest kendte designs?
A: Arne Jacobsen designede en række ikoniske designs, herunder Ægget og Svanen lænestole, Syveren og Myren spisebordsstole, samt bygninger som f.eks. SAS Royal Hotel i København. Han designede også bestik, tekstiler og andre indretningsgenstande.

Q: Hvad kendetegner Arne Jacobsens designstil?
A: Arne Jacobsens designstil var præget af en minimalistisk og funktionel tilgang, der var inspireret af Bauhaus-bevægelsen og modernismen. Han anvendte ofte organiske former og materialer som træ, læder og stål, og hans design var kendt for sin enkelhed, elegance og funktionalitet.

Q: Hvordan påvirkede Arne Jacobsen dansk design?
A: Arne Jacobsen havde en stor indflydelse på dansk design, og hans arbejde var med til at definere den moderne skandinaviske designtradition. Han var en af de første designere, der integrerede arkitektur og design, og hans minimalistiske og funktionelle tilgang blev en inspirationskilde for mange senere designere.

Q: Hvordan påvirkede Arne Jacobsen international design?
A: Arne Jacobsens arbejde havde en stor indflydelse på international design og er stadig kendt og respekteret i dag. Hans designs har vundet adskillige priser og er blevet udstillet på museer verden over. Hans æggestol og svanestol er blevet ikoniske møbler og er stadig i produktion.

Q: Hvad er SAS Royal Hotel, og hvorfor er det vigtigt i Arne Jacobsens karriere?
A: SAS Royal Hotel, også kendt som Radisson Blu Royal Hotel, er et hotel i København, som blev designet af Arne Jacobsen i 1960'erne. Hotellet er en af hans mest berømte bygninger og blev et vigtigt symbol på den danske modernisme og funktionalisme. Hotellet blev også kendt for sine innovative løsninger, såsom dets monterede belysningsarmaturer og dets rulletrappe.

Q: Hvornår døde Arne Jacobsen?
A: Arne Jacobsen døde den 24. marts 1971 i København i en alder af 69 år.

Hvad er dansk design?

Dansk design er en designtradition, der opstod i Danmark i midten af det 20. århundrede og blev berømt internationalt i 1950'erne og 1960'erne. Det er en minimalistisk og funktionel tilgang til design, der fokuserer på enkelhed, æstetik og funktionalitet.

Dansk design er kendt for at være minimalistisk og elegant med rene linjer, glatte overflader og en begrænset farvepalette. Det er også kendt for at have en høj kvalitet og for at være holdbart, hvilket gør det til et populært valg i både private og offentlige rum.

Mange af de mest kendte danske designere og designvirksomheder har bidraget til udviklingen af dansk design, herunder Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Finn Juhl, Verner Panton og Poul Henningsen. Deres arbejde omfatter både møbler, belysning, keramik, glas og tekstiler.

Dansk design er stadig populært i dag og er fortsat en vigtig del af den danske kulturarv og den globale designverden.

Dansk design til hjemmet

Dansk design har en lang og stolt tradition for at levere smukt og funktionelt design til hjemmet. Fra minimalistisk og moderne til hyggeligt og traditionelt har dansk design noget for enhver smag og enhver stil. Her er nogle af de bedste danske designs til hjemmet, som du kan overveje til dit eget hjem.

Møbler
Dansk design er mest kendt for sine møbler, og det med god grund. Kendte møbeldesignere som Hans J. Wegner, Arne Jacobsen og Børge Mogensen skabte ikoniske møbler, som stadig er populære i dag. De fleste af deres designs er stadig i produktion, og nogle af de mest populære inkluderer Wegners Y-stol, Jacobsens Ægget lænestol og Mogensens spanske stol.

Belysning
Belysning er en anden vigtig del af dansk design, og mange af de mest kendte danske belysningsdesignere er kendt for at skabe lamper, der er både funktionelle og smukke. Poul Henningsens PH-lamper er nogle af de mest ikoniske, men der er også mange andre populære designs, herunder Louis Poulsens AJ-lampe og Verner Pantons Panthella lampe.

Tekstiler
Dansk design omfatter også en række smukke og funktionelle tekstiler til hjemmet. Designere som Arne Jacobsen og Verner Panton har skabt nogle smukke og farverige tekstiler, som stadig er populære i dag. Sengetøj og puder fra Hay og Normann Copenhagen er også populære valg.

Køkkenudstyr
Dansk design omfatter også en række smukke og funktionelle køkkenudstyr. Fra bestik og tallerkener til gryder og pander, dansk design er kendt for at skabe køkkenudstyr af høj kvalitet. Kählers vaser og Georg Jensens bestik er nogle af de mest kendte designs.

Tæpper
Tæpper er en anden vigtig del af dansk design, og mange designere har skabt smukke og funktionelle tæpper, der kan tilføje varme og stil til ethvert hjem. Designerne bag Hay og Normann Copenhagen har skabt smukke tæpper i forskellige farver og mønstre.

Alt i alt er dansk design en fantastisk måde at tilføje både stil og funktion til dit hjem. Fra møbler til belysning, tekstiler og køkkenudstyr, der er noget for enhver smag og ethvert budget. Så hvis du ønsker at tilføje et strejf af dansk design til dit hjem, så skal du ikke tøve med at undersøge de mange muligheder, der er tilgængelige.

Spisebordet

Et spisebord er ikke bare en simpel overflade, hvor man placerer tallerkener og bestik. Det er en portal til uforglemmelige øjeblikke, hvor familie og venner samles for at hylde samvær og nyde gastronomiske eventyr. Det er en bastion af sanselighed, hvor smagsløgene vækkes til live og samtaler blomstrer som bløde vinstokke.

Når man betragter et spisebord, åbenbares en verden af æstetik og håndværk. Materialerne danser i harmoni - fra det rige mahogni, der udstråler elegance og tradition, til det strålende egetræ, der symboliserer styrke og varighed. Overfladen forvandles til et lærred, hvor kunstværket af kulinarisk kreativitet og dekorative detaljer udfolder sig.

Spisebordets form og størrelse er som en skulptur, der skaber et særligt rum for samhørighed og fællesskab. Runde borde inviterer til intim samtale og deling af øjeblikke uden begyndelse eller slutning. Rektangulære borde skaber en elegant symmetri og muligheden for at rumme flere gæster ved festlige sammenkomster. Uanset formen er det en kilde til social samling og næring til både krop og sjæl.

Det er på spisebordet, at magiske øjeblikke finder sted. Det er her, du kan se gnisten i øjnene på dine kære, når de smager på en udsøgt ret, eller hører latteren, der fylder rummet og skaber en euforisk atmosfære. Spisebordet er et helligt sted, hvor tidens gang sættes på pause, og livets mest dyrebare øjeblikke udfolder sig.

Så næste gang du sætter dig ved dit spisebord, lad det være mere end bare et møbel. Lad det være symbolet på kærlighed, samvær og de uforglemmelige stunder, der former vores livs baner. Tag et dybt åndedrag, mærk atmosfærens vibrationer, og lad dit spisebord være scenen for dine livs mest vidunderlige øjeblikke.

Find dansk design og antik møbler her.

 Læs flere indlæg

Murano-lamper er kendt verden over for deres unikke skønhed, raffinerede håndværk og historiske betydning.
Din guide til Murano-lamper (Juni 2023)

Murano-lamper er kendt verden over for deres unikke skønhed, raffinerede håndværk og historiske betydning. Disse fantastiske lamper er opkaldt efter Murano-øen, der ligger i Venedig, Italien.
Bernard Arnault ejeren af Louis Vuitton
Bernard Arnault: Han ejer Louis Vuitton og er verdens rigeste mand (Juni 2023)

Ifølge Forbes Magazine er Bernard Arnault verdens rigeste mand og CEO for LVMH, der er verdens førende luksuskoncern.
Derfor bør du købe brugte og vintage Chanel tasker
Ultimativ guide til Chanel tasken og de mange modeller (Juni 2023)

Vintage Chanel tasker er blevet meget populære i de senere år, da de er blevet et symbol på luksus og god smag.