Børge Mogensen

Børge Mogensen stol 

DANSK ARKITEKT, 1914-1972

Børge Mogensen blev født i Aalborg, Danmark. Han startede som møbelsnedker i 1934, og studerede møbeldesign på Den Danske Kunsthåndværkerskole i København fra 1936 til 1938, og derefter uddannet arkitekt (fra 1938 til 1942) på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skole.

Blandt de helt store danske møbeldesignere fra midten af ​​det 20. århundrede udmærkede Børge Mogensen sig med sin tro på traditionelle og funktionelle danske værdier om håndværk og materialers ærlighed. Mens arkitekter fra samme periode såsom Hans Wegner, Finn Juhl, Jens Risom og Arne Jacobsen designede nogle af tidens mest ikoniske og populære møbler, fokuserede Børge Mogensen på at lave møbler, der var enkle, holdbare og komfortable i moderne dansk design. Børge Mogensen studerede under og arbejdede senere for Kaare Klint, en snedkermester, hvis hovedprincipper var konstruktionskvalitet og linjernes enkelhed. Kaare Klint var klassicist og mente, at møbelformerne skulle udvikle sig fra historiske modeller.

Udover at kortlægge terrænet for boligopbevaring var Børge Mogensen en produktiv møbeldesigner, der næsten hvert år udstillede på Snedkerlaugets Udstillinger. I 1942 blev Børge Mogensen designchef i Forbrugernes Andelsforening (FDB møbler). Hans møbler, der var stærkt repræsentative for hans uddannelse som traditionel håndværker, blev meget værdsat af en offentlighed, der endnu ikke var blevet interesseret i modernismen og de forandringer, dens indflydelse havde skabt på møbler og den dekorative kunst. Børge Mogensen formildede disse skeptikere med sine klassiske designs, men indarbejdede også fra begyndelsen af ​​sin karriere subtilt nye ideer i sit gensyn med traditionelle og funktionelle former. Han designede en sofa i 1945 med læderbånd, som gjorde det muligt at sænke siderne ned. En stol fra 1949, som af kritikere hævdes at være "en model for fremtidige stole", brugte et buet, let skrånende ryglæn, skåret ud langs rygsøjlen i en organisk dugdråbeform.

Børge Mogensen åbnede sit eget designkontor i 1950, og var en af en håndfuld designere, der var med til at definere og popularisere dansk møbeldesign internationalt.

Et interiør fra 1951 til Snedkerudstillingen kombinerede dansk eg med læderindtræk og skiferfliser på en måde, der artikulerede en ny materialegruppe. "This is Where We Live", et familieværelsessæt, han designede i 1953, omhandlede det nye koncept med en stue, der ville indeholde et arbejdsbord og et sybord, og opmuntrede familiens medlemmer til at deltage i flere aktiviteter samtidigt.

Børge Mogensens møbler og æstetik var ren og yderst funktionel inden for moderne dansk design – også kaldet dansk funktionalisme. Han var drevet til at skabe overkommelige, brugbare designs, og hans foretrukne materiale var træ. Anerkendte møbler fra Børge Mogensen inkluderer: almindelige stole, spisestole, sofaer, lænestole, spiseborde i massiv eg

Producenterne strakte sig fra blandt andet Fredericia Furniture, Fritz Hansen og Søborg Møbelfabrik. Bemærkelsesværdige projekter fra Børge Mogensen møbler omfatter enkle og funktionelle møbler såsom: Tremmesofaen (1945) og Den Spanske Stol (1959), samt en række forskellige hylder og opbevaringsdesign. Børge Mogensen møbler står stadig som nogle af de mest anerkendte designklassikere inden for enkle og funktionelle møbler – både i Danmark og internationalt. Producenter såsom Fredericia Furniture fremstiller stadigvæk Børge Mogensens ikoniske designs og møbler.

Børge Mogensens ikoniske designs blev hædret med Eckersberg-medaljen i 1950, den årlige pris fra Københavns Tømrerlaug i 1953 og C.F. Hansen-medaljen i 1972.

Børge Mogensen blev 58 år gammel og hans kendte funktionelle og brugbare møbler bliver stadig solgt via blandt andre Fredericia Furniture og FDB Møbler. Mogensens kendte designs er i mange danskernes hjem, fordi de på mange måder skaber en visuel klarhed med stærk konstruktion. Hos Fredericia Furniture finder man blandt andet de berømte stole, sofaer og borde såsom:

BM sofaborde, Mogensen J39 Stol, Mogensen 22 Kollektion, Mogensen 23 Kollektion, Mogensen Biblioteksbord, Mogensen 2333 Sofa, Mogensen 6284 Bord, J39 Mogensen Stol, Lynderupstolen - Model 3080, Lynderupstolen - Model 3081, Mogensen 2204 Øreklapstolen, Mogensen 2202 Ottoman, Mogensen 2208 Sofa, Mogensen 2209 Sofa, Mogensen 2212 Sofa, Mogensen 2213 Sofa, Mogensen 2335 Sofa, Mogensen Søborg metal base stol, Mogensen Søborg metal base armstol, Mogensen Søborg træstol.

På Fredericia Furniture kan man sågar finde billeder af Børge Mogensens hus nord for København. For at hylde hans passion for design og møbler har de indrettet huset med et udvalg af Børge Mogensens egne stole, borde og sofaer. Fredericia Furniture hylder husets umådelig indflydelse på Mogensens liv ved at have indrettet det med nogle af hans mest kendte funktionelle møbler og designs. De har blandt andet opdateret indretningen ved at tilføje enkelte og moderne dekorative elementer. Man finder fx Børge Mogensen stole og borde der inkluderer: Den Spanske Spisebordsstol, The 2207 Club Chair, J39 Stole BM61, BM62 og Biblioteksbordet. På mange måder agter Fredericia Furniture at eviggøre hvert eneste ikonisk design af Børge Mogensen.

Hos SPLISH er vi også glade for Børge Mogensens design. Vi værdsætter et kompromisløst materialevalg, der skaber enkelte og funktionelle ikoniske møbler. Du kan finde Børge Mogensens stole, spiseborde og lænestole på vores hjemmeside, hvis du også værdsætter hans mest anerkendte møbler.

Find en masse spændende møbler af Børge Mogensen:

Børge Mogensen Spisebord

Børge Mogensen Sofabord

Se alle vores møbler her:
https://splish.dk/collections/mobler

 Læs flere indlæg

Murano-lamper er kendt verden over for deres unikke skønhed, raffinerede håndværk og historiske betydning.
Din guide til Murano-lamper (September 2023)

Murano-lamper er kendt verden over for deres unikke skønhed, raffinerede håndværk og historiske betydning. Disse fantastiske lamper er opkaldt efter Murano-øen, der ligger i Venedig, Italien.
Bernard Arnault ejeren af Louis Vuitton
Bernard Arnault: Han ejer Louis Vuitton og er blandt de rigeste i verden (September 2023)

Ifølge Forbes Magazine er Bernard Arnault verdens rigeste mand og CEO for LVMH, der er verdens førende luksuskoncern.
Derfor bør du købe brugte og vintage Chanel tasker
Ultimativ guide til Chanel tasken og de mange modeller (August 2023)

Vintage Chanel tasker er blevet meget populære i de senere år, da de er blevet et symbol på luksus og god smag.